QI part 2. How much is true ?

13th May 2021

A follow up blog, to help wrap up lessons. At the end of an online class, I asked a question about what was inside a camel’s hump (or humps because camels can have one or two humps).

Gel layer inspired by camel fur could keep food and medicines cool | New  Scientist

One young lady was adamant that the answer was water, as her teacher had told her. What do you think ?

What do camels have in their hump(s) ?

Are you ready ?

Dear Singapore Singles, Are You Guilty of These 5 Dating Mistakes? | Lunch  Actually Singapore
Hhhmmmmm … let me think.

The answer

… it’s NOT water. A camel stores fat in the hump(s).

How do Camels survive in desert | Where do Camels store their water |  Online Learning for Kids - YouTube

OK, let’s go ! The answers are at the end of the blog.

First question: A snow leopard is a leopard. An Arctic fox is a fox, but what is a killer whale ?

Moving on to cute cats … 2) How do cats talk to each other ? Do they meow ?

Watch These Cats Carry On the Best Conversation

Let’s go back to snow leopards … 3) How loud is a snow leopard’s roar ?

Staying in the snow … 4) What colour is a polar bear ? Do polar bears play or fight with penguins ?

16 October 2011 'What's wrong with this picture?' - Revealed and new Fall  Festival costume challenge | PolarTREC

Let’s leave the animal kingdom and turn to history …

5) Where were the first boomerangs found ? Do they always return if you throw them correctly ?

Snooping Around: Did You Know...What Makes a Boomerang Come Back ?

6) How long was the 100 Years War in Europe, fought over who would be king of France ?

Finally, you must be getting hungry, so how about some food ? Want to know if you’re going to be lucky ? Try a Chinese fortune cookie … 7) What country invented the Chinese fortune cookie ?

Are Fortune Cookies from China? - Don't Believe That!
Made in China ?

The Answers

1) A killer whale is part of the DOLPHIN family. These dolphins actually work together and kill whales, so they were known as ‘whale killers.’

Read more here: https://www.ripleys.com/weird-news/or-not-killer-whales/

2) By meowing … ? No, cats meow (mostly) to get attention from humans. With other felines, cats use scent and touch, maybe hissing, and body language, but not by meowing.

3) Trick question … a snow leopard CAN’T roar; it can hiss, purr and meow but only makes a non-aggressive sounding ‘chuff’.

4) A polar bear’s skin is black, it is just the fur that is white. Also, polar bears live in the Arctic, the penguins spend their time on ice in the Antarctic, so they only meet in fake pictures.

5) Did you say AUSTRALIA … used by Aborigines ? Boomerangs were invented some time between 25 000 and 50 000 years ago, and used for hunting. The earliest one was found in POLAND, believed to be 20 000 years old. The first boomerangs DID NOT fly back. The Aborigines are thought to have discovered that a boomerang will return if made of curved wood, but these were used for sport, not hunting.

Read more here: http://www.culturequest.us/aboriginal_tools/boomerang.htm#:~:text=The%20boomerang%20was%20invented%20between,used%20for%20hunting%20and%20killing.

6) The War started in 1337 and finally ended in 1453, so a total of 116 years, although there were long periods of truce and peace.

7) Fortune cookies were invented by the Japanese in the C19th, then became popular in California, USA starting first in either San Francisco or L.A. (it is disputed, but the time period would be 1890 – 1918)

Past tense, past continuous: Various exercises

12th July 2020

Various exercises for you to practise grammar, both past simple and past continuous. Answer follow the photos.

Past Tense exercises

Past simple: most common way of talking about the past. 

Regular verbs just add –ed e.g. walk = walked / look = looked / play = played

Past continuous: was / were + verbing e.g. I was playing / We were looking

Irregular verbs not used in past continuous e.g. we were seeing a film OR we saw a film NOT we were sawing a film.

Present perfect– talk about an action that happened in the past

subj + have/has + verb3 (past participle).

Past perfect – talking about two actions, both in the past, one before the other

e.g. I had listened to the CD before I saw the band play live.

Subj + had + verb3

The verb ‘to be’

I am / I was // you are / you were // he, she, it is / was // they, we are / were

Past tense / Shakespeare exercise

Change these lines into the past:

1 In Act One, Romeo ….. (is) in love with _________

2 Benvolio ……… (try – past continuous) to stop the fight.

3 The Prince ………. (demand – past perfect) to see Capulet before seeing Montague.

4 Romeo, Mercutio & Benvolio ……. (are) in the street talking.

5 The two families …… …. (be, present continuous) been fighting for years.

6 Romeo ….. (ask) the Nurse who Juliet is.

7 Mercutio & Benvolio …… (do, not) know Romeo was in love with Juliet.

8 The famous ‘balcony’ scene … (take) place in Act 2.

9 The Friar ……. ……. (go, past perfect) out collecting flowers.

10 At the end of Act 2, Romeo and Juliet …… (are) married. 

Which is the best screen version of Romeo and Juliet? Don't look ...

ANSWERS

1) was (Rosaline) 2) was trying 3) had demanded 4) were 5) have been 6) asked 7) did not (didn’t) 8) took 9) had gone 10) were

Past tense exercise

Change the verb form – can be:

past simple (think about regular & irregular verbs)

past continuous (verb + ing)

present perfect (subject + have/has + verb3)

past perfect (subject + had + verb3)

It is …. a hot, Sai Gon night. The wind blow …….. up from the river, but the humidity drive ….. me crazy. Sweat pour ……… down my back. 

I were walk …………. by the Old Town, lanterns were light ……. and sway ….. in the breeze. I … visit …….. an old friend before I decide ………. to take this long, steamy walk. I …. live ……….. here over two years, but everyday, I am almost 

kill ……. by crazy motorbikes. I need …. .. a coffee and see …… a cafe over the road. As I were cross ……………….. the street, a motorbike race …….. towards me. If I ……. jump ……… aside, he wouldpresent perfect…. hit …. me. But that were …… his idea.

He turn ….. around and pull …… out a gun, aim …… and fire ……… . I ……. ……….(be) present perfect shot at more times than I care to remember, I know …….. the score; duck and run. I run …… .I ………did, (negative) have time to think. I can … think later – if I am still alive. I make …. it into the coffee shop, and were look ……. out the window across the street.

The shooter were dress …… all in black and keep …… his helmet on. He were walk …………. this way. Quickly, I look ……. around. Were there another exit ? Can …. I escape by a back door ? Yes ! I ……. be (past perfect) ……here…before. I remember ………. a fire exit on the first floor. I leap …… for the stairs, just as the shooter were about to open the door.

Film Noir Review: Armored Car Robbery (1950) | Classic Movie Hub Blog

Answers: was / blew / drove / poured // was walking / lit / swayed / visitid / decided / lived // killed / needed / saw / was crossing / raced / jumped / have hit / was // turned / pulled / aimed / fired / I have been shot at / knew / ran / didn’t / could / was / made / looked // was dressed / kept / was walking / looked / was / Could / had been / remembered / lept

Here are 7 verbs in the PRESENT. Choose the correct verb AND use it in the correct tense.

teach / live / go / see / drink / am / have 

Harry (1) …….. drinking tea yesterday, when he (2) ……. an idea. I haven’t (3) …….. my neighbours how to drink tea. I am sure they will be happy. They have not (4) …… to the UK yet. I have (5) …. in many cities in England. Now I am in Viet Nam. I have (6) …. many wonderful sights, but I have never (7) …… a cup of good, English tea.

Beautiful Young Woman Drinking Hot Tea With Nature Green ...

Answers: 1) was 2) had 3) taught 4) been 5) lived 6) seen 7) drunk

Put the present tense verbs into past continuous

EXAMPLE Linh drinks tea – Linh was drinking tea

1 Tina watches TV

2 Sam shouts, ‘Oh, no!’

3 My father plays football

4 Bella designs a beautiful dress

5 The cat sings karaoke all night long ! 

6 Paul listens to The Beatles

7 Anna buys an Apple.

Vinyl revival continues as Tesco stocks classic LPs from The ...
Meet Stan Panenka, owner of the 'ultimate' Beatles collection ...

Answers: 1) was watching 2) was shouting 3) was playing 4) was designing 5) was singing 6) was listening 7) was buying

75 % of verbs are REGULAR – just add -ed to form past tense

visit visited // watch watched // talk talked // walk walked

BUT

Others are IRREGULAR – you just have to learn them !

Go – went // see – saw // is – was // sleep – slept // spend – spent

Put the verbs into the simple past:

  1. Last year I (go) …………to England on holiday.
  2. It (be) ……..fantastic.
  3. I (visit)…… lots of interesting places. I (be) ….. with two friends of mine .
  4. In the mornings we (walk)…… in the streets of London.
  5. In the evenings we (go) ….. to pubs.
  6. The weather (be) …… remarkably pleasant. (nice)
  7. We (watch) …… a great Korean film.
  8. But we (see) …… some beautiful rainbows.
  9. Where (spend / you) ……. your last holiday?
Take Care of My Cat

Answers: 1) went 2) was 3) visited & went 4) walked 5) went 6) was 7) watched 8) saw 9) did you spend ?

Grammar exercise simple past tense form of the verb.

1. I …………………………. him yesterday.

a) saw b) was seeing c) had seen

2. I ………………………. his letter yesterday.

a) received b) was receiving c) had received

3. She ……………………….. school last year.

a) will leave b) leave c) left

4. Last night I …………………………….. sleep well.

a) don’t b) didn’t c) hadn’t

5. He ……………………………. asleep while he was driving.

a) fell b) falls c) was falling

6. I ………………………… a new bicycle last week.

a) bought b) had bought c) have bought

7. We ………………………….. our breakfast half an hour ago.

a) finished b) have finished c) had finished

8. When I was in the US, I …………………………….. Chicago, Boston and California.

a) visited b) was visiting c) would visit

9. I …………………………….. an old classmate of mine at the library.

a) had seen b) was seeing c) saw

10. She ………………yesterday that she would not go.

a) says b) said c) had said

Lesbian Travel Guide to San Francisco, California - Lez See the World

Answers: 1) a 2) a 3) c 4) b 5) a 6) a 7) a 8) a 9) c 10) b

Put into simple past

Last year I (go)  went to England on holiday. 

  1. It (be)   fantastic.
  2. I (visit)   lots of interesting places. I (be)   with two friends of mine . 
  3. In the mornings we (walk)   in the streets of London. 
  4. In the evenings we (go)   to pubs. 
  5. They (hear)   strange music. 
  6. It (not / rain)   a lot. 
  7. But we (buy)   some beautiful clothes. 
  8. How much money (spend / you)  in the shops ?
Close up of Beautiful Japanese Stock Footage Video (100% Royalty ...

Answers: 1) was 2) visited & was 3) walked 4) went 5) heard 6) did not [didn’t] 7) bought 8) did you spend

10 ways to say 'hello' to a Nigerian - Jumia Travel Nigeria Blog

The verb changes form in the PAST tense. Regular verbs add -ed, but many verbs are irregular e.g.

walk = walked / jump = jumped push = pushed (regular verbs)

begin began // bring brought // find found // come came // do did //

drink drank // eat ate // get got // make made // speak spoke

A good list is here:

http://www.gingersoftware.com/content/grammar-rules/verbs/list-of-irregular-verbs/

Adult Speaking Class, level 3: Let’s go to San Francisco … or Boston … or Chicago.

18th May 2020

In our last blog lesson, we focused on what we needed to do BEFORE travelling to the States, all the boring logistics and organising, booking and planning. Now … we are all set. All we have to do is select which city to visit.

Which of these destinations are most appealing to you and why ?

Boston

Amazon.com: Lantern Press Boston, Massachusetts - Acorn Street in ...

Boston is the capital of Massachusetts and gateway to New England. One of America’s oldest cities, it’s steeped in history – brimming with cobblestone streets and significant heritage sites – as well as gleaming skyscrapers.

Unlike many other US cities, it’s best explored on foot. One of the most popular tours is the Freedom Trail, a 2.5 mile path that passes 16 important sites, including America’s first state school, the oldest church in Boston, and several markers that tell the story of the American Revolution.

The tour is greatly enhanced by the costumed guides, who’ll passionately transport you back to the 1700s during the 90-minute walk.

Chicago

4K+) Beautiful Chicago Skyline Skyscrapers Day to Night Aerial ...

Chicago, my kind of town! A unique city with a character all of its own, Chicago offers a wide variety of shopping, dining, museums, theatre, music and nightlife options.

Chicago is on Lake Michigan, boasts over 20 miles of beachfront and some of the most dynamic and visually stunning architecture in the world. The city is famous for its skyscrapers such as the Hancock Building and the Willis Tower, which features several glass-bottomed ledges at 1,300ft above the city streets, making it a fantastic photo opportunity for the brave!

North Michigan Avenue is also known as the “Magnificent Mile” as this is where most visitors and residents come to shop, with firm favourites lining the street such as Tiffany, Nike and Nordstrom.

San Francisco

San Francisco indulges the senses with the wonderful array of scenic beauty, arts, museums, bars, restaurants and nightlife. San Francisco is famously known as the “City on the Bay” and its stunning location and undulating surroundings have been taking visitor’s breath away for centuries.

Enjoy fresh seafood and spot playful sea lions at Fisherman’s Wharf, a fun and family-friendly district of the city; dine on authentic dim sum in the vast Chinatown or join the crowds of shoppers amidst the bustle and cable cars of Union Square.

No trip to San Francisco would be complete without a visit to the infamous prison at Alcatraz island. Rent a bicycle and ride across the Golden Gate Bridge to Sausalito for a scenic day out and fantastic photo opportunities; brave Lombard Street, the “crookedest street in the world” or bring many movie favourites to life as you stroll the city streets.

San Francisco is the perfect destination for exploring and creating new memories in, with world-class sports, dining and adventure. 

Video

Before you watch this video, what do you know about San Francisco ?

Which of the sights mentioned in the guide do you see ?

What really struck you (impressed) about San Francisco ?

What was intriguing (interesting, fascinating) ?

What did you make of (think of) the architecture ?

Did you see any mouth-watering (delicious) food ?

What adjectives would you use to describe San Francisco ? 

GRAMMAR

Make your comments stronger, and increase your English, by adding adverbs. 

unbelievably // incredibly // extremely // undeniably // amazingly //

quite // rather // somewhat //

Example: The house was old – the house was extremely old.

San Francisco is …

The food in San francisco is …

Riding cable cars must be …

Remember, if you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair

J. B. Phillips Quotes | QuoteHD
YAROK Hair Care - . Be sure to wear some flowers in your... | Facebook