Famous Shakespeare Quotes

14th January 2022

Image result for shakespeare

Match the quote to the play

To be or not to be

Now is the winter of our discontent

A plague on both your houses

Lord, what fools these mortals be !

Friends, Romans, countrymen, lend me your ears

Richard III // Romeo and Juliet // Julius Caesar // A Midsummers’ Night Dream // Hamlet

Watch an excerpt from a performance at Shakespeare’s Globe in London

Image result for globe theatre

This is the funeral scene from ‘Romeo and Juliet’

How much can you understand ?

Please Note: All photos are taken from Google Images or free photo sites, and are used for educational purposes only. No copyright infringement or offense is intended. If I have used your photo or image, and you wish me to remove it, just ask. This site is not monetized, I run it on my own dollar. Thank you.

IELTS Mindset: Create narratives & April 30th

26th April 2021

No photo description available.
Grounds of the Independence palace, Sai Gon

Friday is Reunification Day in Viet Nam, so provides us with a topical subject for this week’s lessons.

First up, the relative clause game. To encourage students to speak more fluently, and to use complex sentences as a matter of course, a little speaking activity. I shall recite a short extract at various points, I shall stop and ask a student for extra information including the correct relative pronoun. Got it ?

May be an image of 2 people
Yes, Thay Paul we got it … but can you give us an example, please ?

Oh, you know I will ! Let’s invent an English friend, Mr John … use adjectives to describe his personality and appearance, nouns to tell about his occupation and see how far we get. Ready ? Let’s go !

Mr John, WHO is from London, is on holiday in Sai Gon, WHICH is the biggest city in Viet Nam. John, WHO loves history, wants to visit the War Museum WHICH is located in District 1 and is an extremely thought-provoking experience. John, WHO is an estate agent, is quiet and a little serious although he is extremely friendly. John, WHO is 32 and unmarried, wants to learn about the war WHICH ended in 1975.

NOW … YOUR TURN

May be an image of 1 person
Sai Gon 2015

Ms Kim, WHO ____________, works in Sai Gon, WHICH ______________________. Kim, WHO __________________, wants to visit Ben Thanh Market WHICH ______________________ additionally __________________. Kim, WHO _________________________, wants to buy a birthday present for her mother WHO ___________________.

No photo description available.
London 2010

Mr Peter, WHO loves ______________ , is killing two birds with one stone. He’s using his laptop WHICH _________________ to have a Zoom meeting with his business partner WHO _________________________ as well as drinking coffee at Mario’s WHICH ______________ . Because he lives in Italy, Peter WHO _____________________________ , speaks both English WHICH ________________________ and Italian because his wife WHO _________________________ was born in Rome WHICH ____________ .

Piece of cake, hey ? OK, on to this week’s exercises. We’ll continue with making a narrative.

I had a really bad day yesterday, Sunday. To help explain, here’s some extra vocabulary:

Vocabulary: cancellation / hyper-active / irritating / excruciating / connection / deafening / anti-smoking / culture shock / a real handful / “A plague on both your houses !”

William Shakespeare quote: A plague on both your houses.

The exercise can be found on this previous blog: https://thaypaulsnotes.com/2019/01/14/ielts-lesson-3-may-the-force-be-with-you/

Finally, the lesson pertaining to April 30th. I have a whole blog dedicated to that subject, a blog which may be accessed here: https://thaypaulsnotes.com/2020/04/05/adult-speaking-class-level-3-remembering-april-30th/

See you next week

May be an image of 3 people and people smiling

Past tense, past continuous: Various exercises

12th July 2020

Various exercises for you to practise grammar, both past simple and past continuous. Answer follow the photos.

Past Tense exercises

Past simple: most common way of talking about the past. 

Regular verbs just add –ed e.g. walk = walked / look = looked / play = played

Past continuous: was / were + verbing e.g. I was playing / We were looking

Irregular verbs not used in past continuous e.g. we were seeing a film OR we saw a film NOT we were sawing a film.

Present perfect– talk about an action that happened in the past

subj + have/has + verb3 (past participle).

Past perfect – talking about two actions, both in the past, one before the other

e.g. I had listened to the CD before I saw the band play live.

Subj + had + verb3

The verb ‘to be’

I am / I was // you are / you were // he, she, it is / was // they, we are / were

Past tense / Shakespeare exercise

Change these lines into the past:

1 In Act One, Romeo ….. (is) in love with _________

2 Benvolio ……… (try – past continuous) to stop the fight.

3 The Prince ………. (demand – past perfect) to see Capulet before seeing Montague.

4 Romeo, Mercutio & Benvolio ……. (are) in the street talking.

5 The two families …… …. (be, present continuous) been fighting for years.

6 Romeo ….. (ask) the Nurse who Juliet is.

7 Mercutio & Benvolio …… (do, not) know Romeo was in love with Juliet.

8 The famous ‘balcony’ scene … (take) place in Act 2.

9 The Friar ……. ……. (go, past perfect) out collecting flowers.

10 At the end of Act 2, Romeo and Juliet …… (are) married. 

Which is the best screen version of Romeo and Juliet? Don't look ...

ANSWERS

1) was (Rosaline) 2) was trying 3) had demanded 4) were 5) have been 6) asked 7) did not (didn’t) 8) took 9) had gone 10) were

Past tense exercise

Change the verb form – can be:

past simple (think about regular & irregular verbs)

past continuous (verb + ing)

present perfect (subject + have/has + verb3)

past perfect (subject + had + verb3)

It is …. a hot, Sai Gon night. The wind blow …….. up from the river, but the humidity drive ….. me crazy. Sweat pour ……… down my back. 

I were walk …………. by the Old Town, lanterns were light ……. and sway ….. in the breeze. I … visit …….. an old friend before I decide ………. to take this long, steamy walk. I …. live ……….. here over two years, but everyday, I am almost 

kill ……. by crazy motorbikes. I need …. .. a coffee and see …… a cafe over the road. As I were cross ……………….. the street, a motorbike race …….. towards me. If I ……. jump ……… aside, he wouldpresent perfect…. hit …. me. But that were …… his idea.

He turn ….. around and pull …… out a gun, aim …… and fire ……… . I ……. ……….(be) present perfect shot at more times than I care to remember, I know …….. the score; duck and run. I run …… .I ………did, (negative) have time to think. I can … think later – if I am still alive. I make …. it into the coffee shop, and were look ……. out the window across the street.

The shooter were dress …… all in black and keep …… his helmet on. He were walk …………. this way. Quickly, I look ……. around. Were there another exit ? Can …. I escape by a back door ? Yes ! I ……. be (past perfect) ……here…before. I remember ………. a fire exit on the first floor. I leap …… for the stairs, just as the shooter were about to open the door.

Film Noir Review: Armored Car Robbery (1950) | Classic Movie Hub Blog

Answers: was / blew / drove / poured // was walking / lit / swayed / visitid / decided / lived // killed / needed / saw / was crossing / raced / jumped / have hit / was // turned / pulled / aimed / fired / I have been shot at / knew / ran / didn’t / could / was / made / looked // was dressed / kept / was walking / looked / was / Could / had been / remembered / lept

Here are 7 verbs in the PRESENT. Choose the correct verb AND use it in the correct tense.

teach / live / go / see / drink / am / have 

Harry (1) …….. drinking tea yesterday, when he (2) ……. an idea. I haven’t (3) …….. my neighbours how to drink tea. I am sure they will be happy. They have not (4) …… to the UK yet. I have (5) …. in many cities in England. Now I am in Viet Nam. I have (6) …. many wonderful sights, but I have never (7) …… a cup of good, English tea.

Beautiful Young Woman Drinking Hot Tea With Nature Green ...

Answers: 1) was 2) had 3) taught 4) been 5) lived 6) seen 7) drunk

Put the present tense verbs into past continuous

EXAMPLE Linh drinks tea – Linh was drinking tea

1 Tina watches TV

2 Sam shouts, ‘Oh, no!’

3 My father plays football

4 Bella designs a beautiful dress

5 The cat sings karaoke all night long ! 

6 Paul listens to The Beatles

7 Anna buys an Apple.

Vinyl revival continues as Tesco stocks classic LPs from The ...
Meet Stan Panenka, owner of the 'ultimate' Beatles collection ...

Answers: 1) was watching 2) was shouting 3) was playing 4) was designing 5) was singing 6) was listening 7) was buying

75 % of verbs are REGULAR – just add -ed to form past tense

visit visited // watch watched // talk talked // walk walked

BUT

Others are IRREGULAR – you just have to learn them !

Go – went // see – saw // is – was // sleep – slept // spend – spent

Put the verbs into the simple past:

  1. Last year I (go) …………to England on holiday.
  2. It (be) ……..fantastic.
  3. I (visit)…… lots of interesting places. I (be) ….. with two friends of mine .
  4. In the mornings we (walk)…… in the streets of London.
  5. In the evenings we (go) ….. to pubs.
  6. The weather (be) …… remarkably pleasant. (nice)
  7. We (watch) …… a great Korean film.
  8. But we (see) …… some beautiful rainbows.
  9. Where (spend / you) ……. your last holiday?
Take Care of My Cat

Answers: 1) went 2) was 3) visited & went 4) walked 5) went 6) was 7) watched 8) saw 9) did you spend ?

Grammar exercise simple past tense form of the verb.

1. I …………………………. him yesterday.

a) saw b) was seeing c) had seen

2. I ………………………. his letter yesterday.

a) received b) was receiving c) had received

3. She ……………………….. school last year.

a) will leave b) leave c) left

4. Last night I …………………………….. sleep well.

a) don’t b) didn’t c) hadn’t

5. He ……………………………. asleep while he was driving.

a) fell b) falls c) was falling

6. I ………………………… a new bicycle last week.

a) bought b) had bought c) have bought

7. We ………………………….. our breakfast half an hour ago.

a) finished b) have finished c) had finished

8. When I was in the US, I …………………………….. Chicago, Boston and California.

a) visited b) was visiting c) would visit

9. I …………………………….. an old classmate of mine at the library.

a) had seen b) was seeing c) saw

10. She ………………yesterday that she would not go.

a) says b) said c) had said

Lesbian Travel Guide to San Francisco, California - Lez See the World

Answers: 1) a 2) a 3) c 4) b 5) a 6) a 7) a 8) a 9) c 10) b

Put into simple past

Last year I (go)  went to England on holiday. 

  1. It (be)   fantastic.
  2. I (visit)   lots of interesting places. I (be)   with two friends of mine . 
  3. In the mornings we (walk)   in the streets of London. 
  4. In the evenings we (go)   to pubs. 
  5. They (hear)   strange music. 
  6. It (not / rain)   a lot. 
  7. But we (buy)   some beautiful clothes. 
  8. How much money (spend / you)  in the shops ?
Close up of Beautiful Japanese Stock Footage Video (100% Royalty ...

Answers: 1) was 2) visited & was 3) walked 4) went 5) heard 6) did not [didn’t] 7) bought 8) did you spend

10 ways to say 'hello' to a Nigerian - Jumia Travel Nigeria Blog

The verb changes form in the PAST tense. Regular verbs add -ed, but many verbs are irregular e.g.

walk = walked / jump = jumped push = pushed (regular verbs)

begin began // bring brought // find found // come came // do did //

drink drank // eat ate // get got // make made // speak spoke

A good list is here:

http://www.gingersoftware.com/content/grammar-rules/verbs/list-of-irregular-verbs/