Past tense, past continuous: Various exercises

12th July 2020

Various exercises for you to practise grammar, both past simple and past continuous. Answer follow the photos.

Past Tense exercises

Past simple: most common way of talking about the past. 

Regular verbs just add –ed e.g. walk = walked / look = looked / play = played

Past continuous: was / were + verbing e.g. I was playing / We were looking

Irregular verbs not used in past continuous e.g. we were seeing a film OR we saw a film NOT we were sawing a film.

Present perfect– talk about an action that happened in the past

subj + have/has + verb3 (past participle).

Past perfect – talking about two actions, both in the past, one before the other

e.g. I had listened to the CD before I saw the band play live.

Subj + had + verb3

The verb ‘to be’

I am / I was // you are / you were // he, she, it is / was // they, we are / were

Past tense / Shakespeare exercise

Change these lines into the past:

1 In Act One, Romeo ….. (is) in love with _________

2 Benvolio ……… (try – past continuous) to stop the fight.

3 The Prince ………. (demand – past perfect) to see Capulet before seeing Montague.

4 Romeo, Mercutio & Benvolio ……. (are) in the street talking.

5 The two families …… …. (be, present continuous) been fighting for years.

6 Romeo ….. (ask) the Nurse who Juliet is.

7 Mercutio & Benvolio …… (do, not) know Romeo was in love with Juliet.

8 The famous ‘balcony’ scene … (take) place in Act 2.

9 The Friar ……. ……. (go, past perfect) out collecting flowers.

10 At the end of Act 2, Romeo and Juliet …… (are) married. 

Which is the best screen version of Romeo and Juliet? Don't look ...

ANSWERS

1) was (Rosaline) 2) was trying 3) had demanded 4) were 5) have been 6) asked 7) did not (didn’t) 8) took 9) had gone 10) were

Past tense exercise

Change the verb form – can be:

past simple (think about regular & irregular verbs)

past continuous (verb + ing)

present perfect (subject + have/has + verb3)

past perfect (subject + had + verb3)

It is …. a hot, Sai Gon night. The wind blow …….. up from the river, but the humidity drive ….. me crazy. Sweat pour ……… down my back. 

I were walk …………. by the Old Town, lanterns were light ……. and sway ….. in the breeze. I … visit …….. an old friend before I decide ………. to take this long, steamy walk. I …. live ……….. here over two years, but everyday, I am almost 

kill ……. by crazy motorbikes. I need …. .. a coffee and see …… a cafe over the road. As I were cross ……………….. the street, a motorbike race …….. towards me. If I ……. jump ……… aside, he wouldpresent perfect…. hit …. me. But that were …… his idea.

He turn ….. around and pull …… out a gun, aim …… and fire ……… . I ……. ……….(be) present perfect shot at more times than I care to remember, I know …….. the score; duck and run. I run …… .I ………did, (negative) have time to think. I can … think later – if I am still alive. I make …. it into the coffee shop, and were look ……. out the window across the street.

The shooter were dress …… all in black and keep …… his helmet on. He were walk …………. this way. Quickly, I look ……. around. Were there another exit ? Can …. I escape by a back door ? Yes ! I ……. be (past perfect) ……here…before. I remember ………. a fire exit on the first floor. I leap …… for the stairs, just as the shooter were about to open the door.

Film Noir Review: Armored Car Robbery (1950) | Classic Movie Hub Blog

Answers: was / blew / drove / poured // was walking / lit / swayed / visitid / decided / lived // killed / needed / saw / was crossing / raced / jumped / have hit / was // turned / pulled / aimed / fired / I have been shot at / knew / ran / didn’t / could / was / made / looked // was dressed / kept / was walking / looked / was / Could / had been / remembered / lept

Here are 7 verbs in the PRESENT. Choose the correct verb AND use it in the correct tense.

teach / live / go / see / drink / am / have 

Harry (1) …….. drinking tea yesterday, when he (2) ……. an idea. I haven’t (3) …….. my neighbours how to drink tea. I am sure they will be happy. They have not (4) …… to the UK yet. I have (5) …. in many cities in England. Now I am in Viet Nam. I have (6) …. many wonderful sights, but I have never (7) …… a cup of good, English tea.

Beautiful Young Woman Drinking Hot Tea With Nature Green ...

Answers: 1) was 2) had 3) taught 4) been 5) lived 6) seen 7) drunk

Put the present tense verbs into past continuous

EXAMPLE Linh drinks tea – Linh was drinking tea

1 Tina watches TV

2 Sam shouts, ‘Oh, no!’

3 My father plays football

4 Bella designs a beautiful dress

5 The cat sings karaoke all night long ! 

6 Paul listens to The Beatles

7 Anna buys an Apple.

Vinyl revival continues as Tesco stocks classic LPs from The ...
Meet Stan Panenka, owner of the 'ultimate' Beatles collection ...

Answers: 1) was watching 2) was shouting 3) was playing 4) was designing 5) was singing 6) was listening 7) was buying

75 % of verbs are REGULAR – just add -ed to form past tense

visit visited // watch watched // talk talked // walk walked

BUT

Others are IRREGULAR – you just have to learn them !

Go – went // see – saw // is – was // sleep – slept // spend – spent

Put the verbs into the simple past:

  1. Last year I (go) …………to England on holiday.
  2. It (be) ……..fantastic.
  3. I (visit)…… lots of interesting places. I (be) ….. with two friends of mine .
  4. In the mornings we (walk)…… in the streets of London.
  5. In the evenings we (go) ….. to pubs.
  6. The weather (be) …… remarkably pleasant. (nice)
  7. We (watch) …… a great Korean film.
  8. But we (see) …… some beautiful rainbows.
  9. Where (spend / you) ……. your last holiday?
Take Care of My Cat

Answers: 1) went 2) was 3) visited & went 4) walked 5) went 6) was 7) watched 8) saw 9) did you spend ?

Grammar exercise simple past tense form of the verb.

1. I …………………………. him yesterday.

a) saw b) was seeing c) had seen

2. I ………………………. his letter yesterday.

a) received b) was receiving c) had received

3. She ……………………….. school last year.

a) will leave b) leave c) left

4. Last night I …………………………….. sleep well.

a) don’t b) didn’t c) hadn’t

5. He ……………………………. asleep while he was driving.

a) fell b) falls c) was falling

6. I ………………………… a new bicycle last week.

a) bought b) had bought c) have bought

7. We ………………………….. our breakfast half an hour ago.

a) finished b) have finished c) had finished

8. When I was in the US, I …………………………….. Chicago, Boston and California.

a) visited b) was visiting c) would visit

9. I …………………………….. an old classmate of mine at the library.

a) had seen b) was seeing c) saw

10. She ………………yesterday that she would not go.

a) says b) said c) had said

Lesbian Travel Guide to San Francisco, California - Lez See the World

Answers: 1) a 2) a 3) c 4) b 5) a 6) a 7) a 8) a 9) c 10) b

Put into simple past

Last year I (go)  went to England on holiday. 

  1. It (be)   fantastic.
  2. I (visit)   lots of interesting places. I (be)   with two friends of mine . 
  3. In the mornings we (walk)   in the streets of London. 
  4. In the evenings we (go)   to pubs. 
  5. They (hear)   strange music. 
  6. It (not / rain)   a lot. 
  7. But we (buy)   some beautiful clothes. 
  8. How much money (spend / you)  in the shops ?
Close up of Beautiful Japanese Stock Footage Video (100% Royalty ...

Answers: 1) was 2) visited & was 3) walked 4) went 5) heard 6) did not [didn’t] 7) bought 8) did you spend

10 ways to say 'hello' to a Nigerian - Jumia Travel Nigeria Blog

The verb changes form in the PAST tense. Regular verbs add -ed, but many verbs are irregular e.g.

walk = walked / jump = jumped push = pushed (regular verbs)

begin began // bring brought // find found // come came // do did //

drink drank // eat ate // get got // make made // speak spoke

A good list is here:

http://www.gingersoftware.com/content/grammar-rules/verbs/list-of-irregular-verbs/

Adult Class Level 2: Recent review – once in a blue moon

28th June 2020

Coffee ~ ologist | Jun ji hyun, Korean actresses, Asian beauty
How often do you drink coffee with a beautiful Korean actress ?

To review recent expressions

once in a blue moon / not as much as I use to / not as much as I’d like to / from time to time / now and then / occasionally / only in my dreams !

How often do you:

Watch foreign films ?

movie 2003] Lover's Concerto 연애소설 - k-dramas & movies - Soompi ...

See your boss smile ?

Dealing with an Angry Boss

Play badminton ?

Rent Badminton Game in Lagos Nigeria - Fontt Enterprises

Hang out with friends ?

Cheerful asian young women sitting in cafe drinking coffee with ...

Go to the movies ?

Movie Theaters for Kids in the San Francisco Bay Area

Get a pay rise ?

On the Job by Anita Bruzzese: 6 Tips to Help You Get a Pay Raise

Linking words:

and / as well as / and also / along with

These link positives or negatives:

I like tea as well as coffee He plays football and also badminton 

Big C is quite cheap and also has a great choice

but / however / having said that / on the other hand

These link positives to negatives / negatives to positives:

Jet Mart is convenient. Having said that, it is (it’s) extremely expensive.

Czech beer is not easy to find in Sai Gon, however it’s fantastic quality.

‘therefore’ is a conclusion word:

Bài Ca Thịt Nướng King BBQ Hari Won - YouTube

King BBQ is outstanding and has a magnificent salad bar. Mr Park is reasonable (so-so) quality, but more expensive. Therefore, we will eat at King BBQ in future.

Theme: coffee in Sai Gon

Beautiful young asian woman drinking coffee in the terrace of a ...
People Drink Coffee On Street At Old Quarter In Hanoi, Vietnam ...

There are so many choices in Sai Gon. Tran Nguyen has the best quality but is very expensive. On the other hand, Milano is incredibly cheap and very convenient however, many people smoke there. Highlands is really popular. Having said that, it is not cheap. Street coffee is extremely cheap but terrible quality !

Listening exercise:

http://esol.britishcouncil.org/content/learners/skills/listening/having-meal-restaurant

Mamma Mia - Italian Restaurant & Bar ở Quận Hoàn Kiếm, Hà Nội ...

Last Friday, I went out for dinner with Claire and Helen. Helen’s got a new job so we went out to celebrate. Claire booked a table for 7.30pm at her favourite Italian restaurant in town. When we arrived, the waiter showed us to our table, gave us some menus and took our drinks order. We were really hungry so we decided to have a starter and a main. We placed our order and chatted for a while. Our garlic bread soon arrived. We were hungry, so it disappeared very quickly! Next, the waiter brought our mains. He said, “Buon Appetito!”, which is Italian for ‘Enjoy your meal!’. Claire and Helen chose pasta and I had pizza. The food was delicious, but I couldn’t manage a dessert! Claire and Helen had some ice cream, but I just had a coffee. I can’t wait to go again!

Seahorse Productions: ‘Shadow Sonata’ 2014

8th June 2020

‘Shadow Sonata’ was my first film shot in London since the early 1990s, and how things have changed. I started with a Bell & Howell 8mm cine camera, splicing film by hand and playing back on a projector; now I was working on a pocket digital camera and cutting on computer.

The title is a reference to the short story collection ‘Shadows of a Sound’ by the Korean writer Hwang Sun-woo, an author mentioned in the Korean film ‘My Sassy Girl,’ and the book plays a key part in the film. The influence of Asia and Asian culture should be discernible throughout.

Hwang Sun-won Whois
Hwang Sun-woo
Shadows of a Sound by Hwang Sun-won (1990, Hardcover) for sale ...
The short story collection

‘Shadow Sonata’ is a non-linear story of a man living in London, obsessed by an old love affair, while dreaming his way out of his depression. The topography of London helps the viewer place the action in the past, the present, and what could be the future, or pure imagination.

The Man starts by meeting his blonde girlfriend by an old museum in Walthamstow, north-east London. From the sunny exterior we move to the inside of his small London bedsit, decorated with Asian posters, and full of books by Asian writers.

Walthamstow Village - Wikipedia
Old Walthamstow

He walks around London, alone, the city appearing grey, cold, emotionless. He keeps seeing a beautiful Asian lady and feels very attracted to her … if only he could meet her.

I shot this film over two days on my Samsung W200, a camera that cost me around 80 UKP. It lasted until 2017 when it just died on me but anyway, mobile phones now have better cameras (I currently use an iPhone 6s).

Samsung W200 Full HD Waterproof Pocket Camcorder: Amazon.co.uk ...

Furthermore, I was very lucky with the weather; I had bright sun for the flashback sequence and dull wet grey rain for the present.

The was for the old love affair was played on an instrument I encountered in Sweden, a nyckleharpa:

Nyckelangelo

The dream or future sequence uses ‘Oriental’ from Granados’ ‘Spanish Dances’, while the melancholic ending is a late String Quartet by Beethoven. These small scale pieces fascinate me, especially considering they followed the epic 9th Symphony … but that is possibly a theme for another blog or film.

As always, thanks so much to the actors who gave their time for free:

Mr Martin O’Shea, Ms Michelene P. Heine, Mr Stephen Grey, Mr Alex Loveridge, Ms Angie and introducing Ms Emily Yue.

And now

LIGHTS

CAMERAS

ACTION !

The link: https://www.youtube.com/watch?v=S_e3DOCT36o