Young Learners, Level 4: Starting the Past Tense

4th May 2021

Hangul Celluloid: Il Mare (2000 South Korea) Review
Jun Ji-hyun in ‘Il Mare’ a Korean time-travel film

A simplified version of an omnibus blog which may be accessed here: https://thaypaulsnotes.com/2020/10/21/past-tense-various-exercises-2/

15 most common verbs:

infinite \ present // past // past participle (verb 3)

1to bewas werebeen
2to havehadhad
3to dodiddone
4to saysaidsaid
5to gowentgone
6to getgotgot/gotten
7to makemademade
8to knowknewknown
9to thinkthoughtthought
10to taketooktaken
11to seesawseen
12to comecamecome
13to wantwantedwanted
14to useusedused
15to findfoundfound

NOW … PRACTICE

What did you do yesterday ?

I (have) __________ some expensive soup

I (go) _________ to school. After class I (come) ________ home. Then I (do) ________ my homework.

Moby Dick (1956) with Gregory Peck – Classic Film Freak

I (see) _______ a great film called Moby Dick. It is about a whale. A whale is (very big) ________ and ______________ (very clever).

Run and Write game: Teacher calls out a present tense verb, students (in teams), have to run to the board and write the correct past tense.

say // make // think // take // use // find // come // go

Extra verbs: Bonus points – what is the past tense for:

eat // drink // play // practice // visit // read

Example: What did you do yesterday ? Yesterday, I played the drums.

8-year-old girl stuns playing 'complicated' Led Zeppelin song on drums -  National | Globalnews.ca

NOW … YOUR TURN

What did you do yesterday ? Yesterday, I …

The Film Sufi: “The 400 Blows” - Francois Truffaut (1959)

What did you do yesterday ? Yesterday I …

What did the dog do yesterday ? Yesterday the dog …

What did he do yesterday ? Yesterday he …

DGA Quarterly Magazine | Winter 2006 | Shot to Remember - Amadeus

What did she do yesterday ? Yesterday she …

Past simple and past continuous

28th October 2020 E Up 5 U 2, L 2

Warm Up: A kinetic run ‘n’ write exercise. I will say a simple sentence in the present tense; students have to write the past tense. Class can be split into two or three, depending on size, each with a different colour marker.

You act in a play / I ride an elephant / She win a competition / He read a big book / We learn English /

In English, we often talk about what we were doing at some time in the past.

For example:

Drinking Coffee Can Be Good for You, but a New Study Suggests There's a  Limit - EcoWatch

Last night I was in a café drinking coffee.

We show past tense by

1 a word or words that show the past e.g. Last night, yesterday, this morning

2 the past tense form of the verb e.g. I am = I was / he is = he was

Then we use a continuous verb to say what someone was doing i.e. verb+ing (playing, reading, working)

Young man playing guitar sitting on bed at home. by BONNINSTUDIO - Guitarist,  Home - Stocksy United

Last night he was in his room playing guitar.

Bowdon Preparatory School | Independent School for Girls, Altrincham

Yesterday she was at school writing in her book.

Round1 Moreno Valley - Temp. CLOSED - Updated COVID-19 Hours & Services -  249 Photos & 273 Reviews - Bowling - 22500 Town Cir, Moreno Valley, CA -  Phone Number - Yelp

Last week they were at a party singing songs.

How did the children feel ? They felt …

Now we can use past simple and past continuous:

When I came to class, the student was sleeping.

Fostering Curiosity in the Classroom: "What Percentage of Animals are  Insects?" |Education & Teacher Conferences

When I called my sister, she was studying insects.

Looking at the stars images on Favim.com

When I found my friends, they were looking at the stars.

Now … Your turn

When I found my friends, they were …

You Pick Strawberries - Carandale Fruit Farm
Identify Trees With Our Tree ID app - Woodland Trust - Woodland Trust
Indentifying Trees
Finding Tracks in the Snow! — Birches School

To make your English more interesting, we can change the word order:

When I found my friends, they were collecting leaves

They were collecting leaves when I found my friends

NOTICE: no comma in the second sentence

Change the word order:

When I found my friends, they were identifying trees

When I found my friends, they were picking strawberries

When I found my friends, they were finding animal tracks

And, yes, I DID ride an elephant

Past Tense: Various exercises

21st October 2020

An omnibus of past tense exercises

Most common verbs infinite / past / past participle

Exercises

Pronunciation guide

TOP 25 REMEMBERING THE PAST QUOTES (of 78) | A-Z Quotes
because practice makes perfect

15 most common verbs:

infinite \ present // past // past participle (verb 3)

1to bewas werebeen
2to havehadhad
3to dodiddone
4to saysaidsaid
5to gowentgone
6to getgotgot/gotten
7to makemademade
8to knowknewknown
9to thinkthoughtthought
10to taketooktaken
11to seesawseen
12to comecamecome
13to wantwantedwanted
14to useusedused
15to findfoundfound

Regular verbs: just add -‘ed’. However, as you see, in this list only one common verb, ‘want’, is regular.

NOTE: ‘to be’ is different:

I am hungry / You are hungry / She is hungry / We are hungry

Now, practice: In groups of three or four, ask each other questions in order to feel more natural using the past tense. Let’s start simply:

What did you do today ? 

Each student takes turns describing their day. Use these photos to help you.

Related image
Related image
Image result for go to school
Image result for easy rider bike
Related image

Extra practice:

buy / drink / surf the internet / help parents / cook / do homework

Present tense ——– Past tense

act —— acted

go —- went

learn —— learned OR learnt

play — played

read —– read (pronounced ‘red)

ride —— rode

sleep —– slept

watch —- watched (pronounced ‘watch -t‘)

win —- won

What is the past tense ?

I act in a film. Last week I ______ in a film.

I go to London. Last year I _______________ to London.

I ride an elephant. Last month I ___________ an elephant.

I learn English.

Last Saturday, we ___________ English with Mr Paul.

Piano playing monkey | Playing piano, See monkeys, Gershwin

The monkey plays piano.

Last night, the monkey _________ piano.

ally gong asian girl cute mug reading book inspiration milan kundera  ignorance - Ally Gong

She reads a book. Last Sunday she _____ a book.

He sleeps all day. Yesterday he _______ all day.

Sleep may trigger rhythmic power washing in the brain | Science News

I watch the amazing Spiderman.

Last week I ______ the amazing Spiderman.

Sam Raimi's original Spider-Man is a great New York movie

Put these verbs into the past tense, then complete the sentences:

want ———

take ———

decide ———

see ——–

buy ——–

think ——–

learn ——–

I —— to stay in bed this morning

She —– great photos with her new iPhoneX

We have —— to go to Thailand for Tet 

Last night I —- a great film !

He —- food for Christmas from Harrods.

Tuesday ! I —— today was Wednesday

We —– about past simple in our lesson.

Pronunciation guide

In English, verb can be regular or irregular.

Regular verbs add -ed or -d in the past tense.

EXAMPLE:

I walk to work // I WALKED to work

I play guitar // I PLAYED guitar

She smiles on TV / She SMILED on TV

They dance in T-ara // They DANCED in T-ara

Want to learn T-ara's Roly Poly dance? Shinsadong talks about how he  created it on Strong Heart! | T ara eunjung, Pop t, Retro fashion

-ed past tense verbs pronunciation

Words have 3 end sounds:

‘t’

‘d

‘id’

If the word ends with: 

ch / f / k / p / s / sh / thi – The sound is ‘t’ look = ‘lookt’

t /or / d/ – The sound is ‘id’ visit – ‘visitid’

Other sounds are ‘d’ bang = ‘bangd’

What is the correct pronunciation for these regular verbs ?

Look = Looked // laugh = laughed // end = 

beg = / visit = / kiss = 

brush = / breath = / love =

Read these sentences:

He cleared up the mess / He rolled up the newspaper / I have visited India

No Homework ! That sounded good / Teacher shouted, ‘No way !’

We all worked hard today / Tom talked so much / 

The students played many games and laughed.

Top 10 Places to visit in India for First Time Traveler
They have visited India
8-year-old girl stuns playing 'complicated' Led Zeppelin song on drums -  National | Globalnews.ca
She has banged the drum !

Adult Speaking Class, level 1: Where were you and what were you doing ?

16th August 2020

Past simple/ past continuous

Look at the house map – say where you were last night and what you were doing ?

House Plan 77400 - Country Style with 1311 Sq Ft, 3 Bed, 2 Bath

EXAMPLE:

Last night, I was on the porch watering my plants

Last night (time), I was (past tense) on the porch watering (verb + ing – past continuous) my plants.

The Front Porch: An American Tradition - American Profile
Watering plants on the porch

Last night, I was in the dining room, eating dinner

Family Dinners Beneficial for Youth Development – Youth First
I was Eating in the dining room with my family

NOTICE – ON the porch / ON the deck but IN the room

To help you, match the rooms with the activities:

kitchen / dining room / great room or living room / bedroom / laundry room / bathroom / deck

watching TV / washing clothes / sleeping / cooking / studying English / sunbathing / reading / online / ironing clothes / taking a shower

Extended exercise – say who was with you

Example: I was in the bedroom reading a story to my daughter

Bedtime stories: Reading bedtime stories to kids, Child habits ...

Past tense, past continuous: Various exercises

12th July 2020

Various exercises for you to practise grammar, both past simple and past continuous. Answer follow the photos.

Past Tense exercises

Past simple: most common way of talking about the past. 

Regular verbs just add –ed e.g. walk = walked / look = looked / play = played

Past continuous: was / were + verbing e.g. I was playing / We were looking

Irregular verbs not used in past continuous e.g. we were seeing a film OR we saw a film NOT we were sawing a film.

Present perfect– talk about an action that happened in the past

subj + have/has + verb3 (past participle).

Past perfect – talking about two actions, both in the past, one before the other

e.g. I had listened to the CD before I saw the band play live.

Subj + had + verb3

The verb ‘to be’

I am / I was // you are / you were // he, she, it is / was // they, we are / were

Past tense / Shakespeare exercise

Change these lines into the past:

1 In Act One, Romeo ….. (is) in love with _________

2 Benvolio ……… (try – past continuous) to stop the fight.

3 The Prince ………. (demand – past perfect) to see Capulet before seeing Montague.

4 Romeo, Mercutio & Benvolio ……. (are) in the street talking.

5 The two families …… …. (be, present continuous) been fighting for years.

6 Romeo ….. (ask) the Nurse who Juliet is.

7 Mercutio & Benvolio …… (do, not) know Romeo was in love with Juliet.

8 The famous ‘balcony’ scene … (take) place in Act 2.

9 The Friar ……. ……. (go, past perfect) out collecting flowers.

10 At the end of Act 2, Romeo and Juliet …… (are) married. 

Which is the best screen version of Romeo and Juliet? Don't look ...

ANSWERS

1) was (Rosaline) 2) was trying 3) had demanded 4) were 5) have been 6) asked 7) did not (didn’t) 8) took 9) had gone 10) were

Past tense exercise

Change the verb form – can be:

past simple (think about regular & irregular verbs)

past continuous (verb + ing)

present perfect (subject + have/has + verb3)

past perfect (subject + had + verb3)

It is …. a hot, Sai Gon night. The wind blow …….. up from the river, but the humidity drive ….. me crazy. Sweat pour ……… down my back. 

I were walk …………. by the Old Town, lanterns were light ……. and sway ….. in the breeze. I … visit …….. an old friend before I decide ………. to take this long, steamy walk. I …. live ……….. here over two years, but everyday, I am almost 

kill ……. by crazy motorbikes. I need …. .. a coffee and see …… a cafe over the road. As I were cross ……………….. the street, a motorbike race …….. towards me. If I ……. jump ……… aside, he wouldpresent perfect…. hit …. me. But that were …… his idea.

He turn ….. around and pull …… out a gun, aim …… and fire ……… . I ……. ……….(be) present perfect shot at more times than I care to remember, I know …….. the score; duck and run. I run …… .I ………did, (negative) have time to think. I can … think later – if I am still alive. I make …. it into the coffee shop, and were look ……. out the window across the street.

The shooter were dress …… all in black and keep …… his helmet on. He were walk …………. this way. Quickly, I look ……. around. Were there another exit ? Can …. I escape by a back door ? Yes ! I ……. be (past perfect) ……here…before. I remember ………. a fire exit on the first floor. I leap …… for the stairs, just as the shooter were about to open the door.

Film Noir Review: Armored Car Robbery (1950) | Classic Movie Hub Blog

Answers: was / blew / drove / poured // was walking / lit / swayed / visitid / decided / lived // killed / needed / saw / was crossing / raced / jumped / have hit / was // turned / pulled / aimed / fired / I have been shot at / knew / ran / didn’t / could / was / made / looked // was dressed / kept / was walking / looked / was / Could / had been / remembered / lept

Here are 7 verbs in the PRESENT. Choose the correct verb AND use it in the correct tense.

teach / live / go / see / drink / am / have 

Harry (1) …….. drinking tea yesterday, when he (2) ……. an idea. I haven’t (3) …….. my neighbours how to drink tea. I am sure they will be happy. They have not (4) …… to the UK yet. I have (5) …. in many cities in England. Now I am in Viet Nam. I have (6) …. many wonderful sights, but I have never (7) …… a cup of good, English tea.

Beautiful Young Woman Drinking Hot Tea With Nature Green ...

Answers: 1) was 2) had 3) taught 4) been 5) lived 6) seen 7) drunk

Put the present tense verbs into past continuous

EXAMPLE Linh drinks tea – Linh was drinking tea

1 Tina watches TV

2 Sam shouts, ‘Oh, no!’

3 My father plays football

4 Bella designs a beautiful dress

5 The cat sings karaoke all night long ! 

6 Paul listens to The Beatles

7 Anna buys an Apple.

Vinyl revival continues as Tesco stocks classic LPs from The ...
Meet Stan Panenka, owner of the 'ultimate' Beatles collection ...

Answers: 1) was watching 2) was shouting 3) was playing 4) was designing 5) was singing 6) was listening 7) was buying

75 % of verbs are REGULAR – just add -ed to form past tense

visit visited // watch watched // talk talked // walk walked

BUT

Others are IRREGULAR – you just have to learn them !

Go – went // see – saw // is – was // sleep – slept // spend – spent

Put the verbs into the simple past:

  1. Last year I (go) …………to England on holiday.
  2. It (be) ……..fantastic.
  3. I (visit)…… lots of interesting places. I (be) ….. with two friends of mine .
  4. In the mornings we (walk)…… in the streets of London.
  5. In the evenings we (go) ….. to pubs.
  6. The weather (be) …… remarkably pleasant. (nice)
  7. We (watch) …… a great Korean film.
  8. But we (see) …… some beautiful rainbows.
  9. Where (spend / you) ……. your last holiday?
Take Care of My Cat

Answers: 1) went 2) was 3) visited & went 4) walked 5) went 6) was 7) watched 8) saw 9) did you spend ?

Grammar exercise simple past tense form of the verb.

1. I …………………………. him yesterday.

a) saw b) was seeing c) had seen

2. I ………………………. his letter yesterday.

a) received b) was receiving c) had received

3. She ……………………….. school last year.

a) will leave b) leave c) left

4. Last night I …………………………….. sleep well.

a) don’t b) didn’t c) hadn’t

5. He ……………………………. asleep while he was driving.

a) fell b) falls c) was falling

6. I ………………………… a new bicycle last week.

a) bought b) had bought c) have bought

7. We ………………………….. our breakfast half an hour ago.

a) finished b) have finished c) had finished

8. When I was in the US, I …………………………….. Chicago, Boston and California.

a) visited b) was visiting c) would visit

9. I …………………………….. an old classmate of mine at the library.

a) had seen b) was seeing c) saw

10. She ………………yesterday that she would not go.

a) says b) said c) had said

Lesbian Travel Guide to San Francisco, California - Lez See the World

Answers: 1) a 2) a 3) c 4) b 5) a 6) a 7) a 8) a 9) c 10) b

Put into simple past

Last year I (go)  went to England on holiday. 

  1. It (be)   fantastic.
  2. I (visit)   lots of interesting places. I (be)   with two friends of mine . 
  3. In the mornings we (walk)   in the streets of London. 
  4. In the evenings we (go)   to pubs. 
  5. They (hear)   strange music. 
  6. It (not / rain)   a lot. 
  7. But we (buy)   some beautiful clothes. 
  8. How much money (spend / you)  in the shops ?
Close up of Beautiful Japanese Stock Footage Video (100% Royalty ...

Answers: 1) was 2) visited & was 3) walked 4) went 5) heard 6) did not [didn’t] 7) bought 8) did you spend

10 ways to say 'hello' to a Nigerian - Jumia Travel Nigeria Blog

The verb changes form in the PAST tense. Regular verbs add -ed, but many verbs are irregular e.g.

walk = walked / jump = jumped push = pushed (regular verbs)

begin began // bring brought // find found // come came // do did //

drink drank // eat ate // get got // make made // speak spoke

A good list is here:

http://www.gingersoftware.com/content/grammar-rules/verbs/list-of-irregular-verbs/

Beginners’ English: How was your day ?

26th May 2020

How was your day ?

Weird, Funny & Cool Japanese Commercials #2 - YouTube

Did you have a good day ? So-so day or bad day ?

What is wrong here:

In the morning, I went to my company then I go to the bank. After that, I travelled to home .

Sharon den Adel Brasil on Twitter: "Happy Birthday, @tarjaofficial ...

In the morning, I went to my company then I went to the bank. After that, I travelled home (NOT ‘to home’).

Dress Code in Japan: A Guide to Appropriate Japanese Attire ...

After lunch I went the customer and we spoke about the payment. After we said goodbye, I came here !

Replace ‘went’ with: visited / travelled to / saw / had to go to / 

Occupation = work, job

verb: to dance – job = dancer

What is your occupation ?

I am a dancer

15 Black Dancers who Changed American Dance - Black History 365
4 Reasons Why India is a Trailblazer For Gender Equality in Aviation

I am a pilot

An Interview with Ahmed Allithy, Arabic Chef at Courtyard by ...

I am a chef

Pick a Competent Travel Agent – Az Region

I’m a travel agent. I books tickets and hotels and tours

What did you do yesterday ?

In the morning I went to my company and I worked (workt) with numbers because I’m an accountant. My job is interesting.

Then, I went to the bank where I withdrew money from the company account. After that, I travelled home.

I had lunch at home. In the afternoon, my husband and I saw my baby’s school. Next we went to the Vincom Mall where we ate pizza.

Finally, we went home by car.

Eating Pizza Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Adjectives– describe nouns – my job (noun) is interesting(adjective)

pronounce adjectives with feeling 

GOOD – great / fantastic / excellent / interesting

BAD terrible / boring / dreadful / awful 

Cheerful young traveler asian lady with backpack walking at the ...
Having a fantastic time
Single minded: forget marriage, South Koreans aren't even dating ...
Having a terrible boring time